"Azok az 50-es évek"

A Dongó

Minden Székesfehérvárott kezdődött:
A székesfehérvári Vadásztölténygyár alapvetően hadiüzem volt, irányítás tekintetében a Kohó- és Gépipari Minisztérium B. II. Igazgatósága alá tartozott. A kerékpárra szerelhető segédmotor gyártására vonatkozó feladat teljesítéséhez rendelkezett a megfelelő gyártóberendezésekkel, azonban ilyen irányú tapasztalatnak híján volt. A tervezés problémáját jelentősen leegyszerűsítették, a motor ugyanis nem volt eredeti hazai konstrukció: az alapul szolgáló olasz Gilera Mosquito típusú segédmotor többek között megtekinthető a Deutsches Museum állandó kiállításán Münchenben csak a felirat, a hűtőbordázat és a karburátor nem azonos. Rossz nyelvek szerint ez utóbbi a ludas abban, hogy a Dongó 100 kilométerenként közel fél literrel többet fogyasztott. A Mosquito legnagyobb teljesítménye 0,9 LE volt 4200-as fordulat mellett.
A Dongó-gyártás beindítása nem volt gyors, az elhatározástól a 25 darabos kísérleti szériáig két év telt el. Az első Dongók 1954 augusztusában készültek el, az 500 darabos nullszériát 1955 első negyedévére ígérték. Az ütemet tartották, 1955 második félévében a Dongó sorozatgyártása is megindult.
A segédmotor hozzárajzolt kerékpárral került fel az Autó-Motor címlapjára 1954. november 15-én. A gyártásba vétel lassúsága fokozta a Dongó iránti érdeklődést, annak ellenére, hogy vezetéséhez az akkori előírások szerint kismotorvezetői igazolvány kellett, rendszeres rendőrorvosi vizsgálattal.
Az 1955. október 1-jei Autó-Motor végre igazi kerékpárra szerelt Dongó segédmotort mutatott a címlapon: a felvétel érdekessége a nyereg mögé szerelt gömbölyű üzemanyagtartály.
A sorozatgyártás beindulása után a Dongó a boltokba is elkerült: a Keravill-üzletekben 1480 forintért lehetett megvásárolni, ami akkor 2-3 havi átlagfizetésnek felelt meg. Megvásárolható volt kerékpárral együtt is, körülbelül 2200 forintért.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 3
Heti: 22
Havi: 129
Össz.: 25 109

Látogatottság növelés
Oldal: Kezdőlap
"Azok az 50-es évek" - © 2008 - 2019 - dongo.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: dongó motor gyujtás beállítása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »